# Gazlı enerji içeceği 100 kg, 3 kg meyve içeriyor. Meyveli koşulu nedir?

Canonical: https://gidamevzuati.com/sorular-ve-cevaplar/d5035719
Soru ID: d5035719
Soru yazarı: Gıda Mevzuatı
Soru yayın tarihi: 2026-10-12
Soru son düzenleme: 2026-10-12
Cevap yazarı: Gıda Mevzuatı
Cevap yayın tarihi: 2026-10-12
Cevap son düzenleme: 2026-10-12

## Cevap

Ağırlıkça %3; gazlı ürünün en az %4 koşulunun altındadır.

Dayanak ve kapsam: Meyveli adlandırılan enerji içeceğinde meyve oranı gazlı üründe ağırlıkça en az %4, gazsızda en az %10 olmalıdır.

Dikkat: Aroma ile meyve oranı aynı değildir. Ağırlık oranı hacim yüzdesine otomatik çevrilmez.

## Dayanaklar

### Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği (2017/4) · Ürün özellikleri

Kaynak: https://gidamevzuati.com/mevzuat/23706#madde-5

> MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin özellikleri aşağıda verilmiştir:
> a) Enerji içecekleri özel beslenme amaçlı gıdalar kapsamında değerlendirilmez.
> b) Enerji içeceğinde toplam kafein miktarı 150 mg/L’den fazla olamaz.
> c) Enerji içeceğinin bileşiminde;
> -İnositol 100 mg/L
> -Glukoronolakton 20 mg/L
> -Taurin 800 mg/L
> den fazla olamaz.
> ç) Enerji içeceklerine bileşen olarak etil alkol ilave edilmez. Ancak ürünü oluşturan bileşenlerin çözündürülmesi, taşınması gibi işlemlerde kullanılabilen, bileşenlerde doğal olarak bulunabilen, üretim aşamasında oluşabilen ve son ürüne taşınan etil alkol miktarı en fazla 3,0 g/L olur.
> d) Bileşiminde kafein ile birlikte taurin, inositol ve glukoronolakton maddelerinden birini veya birkaçını içeren aromalandırılmış alkolsüz içecekler enerji içeceği dışında başka bir gıda adı ile piyasaya arz edilemez.
> e) Meyveli olarak adlandırılan enerji içeceklerinde meyve oranı, gazlı olanlarda ağırlıkça en az % 4, gazsız olanlarda ise ağırlıkça en az % 10 olmalıdır.
> f) Enerji içeceklerinde şeker yerine veya şeker ile birlikte 30/6/2013 tarihli ve 28693 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine uygun olarak tatlandırıcılar kullanılabilir.
> g) Enerji içecekleri bileşen olarak diğer gıdalarda kullanılmaz.
