# Soya kullanımı yasak et ürününde soya içerebilir yazmak çözüm mü?

Canonical: https://gidamevzuati.com/sorular-ve-cevaplar/ca65ce56
Soru ID: ca65ce56
Soru yazarı: Gıda Mevzuatı
Soru yayın tarihi: 2026-10-12
Soru son düzenleme: 2026-10-12
Cevap yazarı: Gıda Mevzuatı
Cevap yayın tarihi: 2026-10-12
Cevap son düzenleme: 2026-10-12

## Cevap

Hayır. Özel mevzuatta kullanımına izin verilmeyen alerjen bileşen için içerebilir bildirimi yapılamaz; kılavuz soyanın yasak olduğu et ürünlerini örnek verir.

## Dayanaklar

### Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu · Madde 21.3 · PDF s. 27

Kaynak: https://gidamevzuati.com/mevzuat/204259

> Özel mevzuatında kullanılmasına izin verilmeyen ve alerji veya intoleransa yol açan bir
> bileşen için “…içerebilir” şeklinde bir bildirim yapılamaz.
> • Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği gereği soya ve
> soya ürünleri kullanılmasına izin verilmeyen gıdalarda “soya içerebilir” bildirimi yer
> alamaz.
