# Baharat karışımındaki kereviz yaprağı alerjen olarak belirtilmeli mi?

Canonical: https://gidamevzuati.com/sorular-ve-cevaplar/b7f0a58e
Soru ID: b7f0a58e
Soru yazarı: Gıda Mevzuatı
Soru yayın tarihi: 2026-10-12
Soru son düzenleme: 2026-10-12
Cevap yazarı: Gıda Mevzuatı
Cevap yayın tarihi: 2026-10-12
Cevap son düzenleme: 2026-10-12

## Cevap

Evet. Kereviz içeren karışımlarda ilgili alerjenin kimliği açıkça verilmeli ve vurgulanmalıdır.

## Dayanaklar

### Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu · Madde 18.9 · PDF s. 21

Kaynak: https://gidamevzuati.com/mevzuat/204259

> Kereviz ve kereviz ürünleri, hardal ve hardal ürünleri, acı bakla ve acı bakla ürünleri
> Alerjen olan bileşenin vurgulu yazılması yeterlidir. Ancak, bu ürünlerden elde edilen bir bileşen
> kullanıldığı durumlarda grup adının parantez içinde verilerek vurgulanması gerekmektedir.
> • Oleoresin (acı bakla tohumu)
> • (Revizyon:001) Bitki karışımları (kereviz yaprağı, hardal)
