# Soya içeceğine süt ve süt ürünü içermez yazılabilir mi?

Canonical: https://gidamevzuati.com/sorular-ve-cevaplar/1e6e9218
Soru ID: 1e6e9218
Soru yazarı: Gıda Mevzuatı
Soru yayın tarihi: 2026-10-12
Soru son düzenleme: 2026-10-12
Cevap yazarı: Gıda Mevzuatı
Cevap yayın tarihi: 2026-10-12
Cevap son düzenleme: 2026-10-12

## Cevap

Kılavuz soya, yulaf, badem veya fındık içeceklerinde bu ifadeyi uygun bulmaz. Ürünler içecek olarak adlandırılır; laktoz içermez beyanı ise kendi koşulları çerçevesinde değerlendirilebilir.

## Dayanaklar

### Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu · Madde 12.11 · PDF s. 14

Kaynak: https://gidamevzuati.com/mevzuat/204259

> Soya, yulaf, badem, fındık vb. kullanılarak üretilen içeceklerde süt ifadesi kullanılamaz.
> Bu gıdaların adlandırılmasında ‘süt’ yerine ‘içecek’ ifadesi kullanılır. Bu içeceklerde “Süt ve
> süt ürünü içermez” ifadesi kullanılmaz ancak “Laktoz içermez” ifadesi kullanılabilir.
