# Bitkisel sosis veya vegan burger adları kullanılabilir mi?

Canonical: https://gidamevzuati.com/sorular-ve-cevaplar/0cf0acdf
Soru ID: 0cf0acdf
Soru yazarı: Gıda Mevzuatı
Soru yayın tarihi: 2026-10-12
Soru son düzenleme: 2026-10-12
Cevap yazarı: Gıda Mevzuatı
Cevap yayın tarihi: 2026-10-12
Cevap son düzenleme: 2026-10-12

## Cevap

Kılavuz genel olarak et ürünü adlarını kısıtlamakla birlikte bitkisel, vegan veya vejetaryen niteleyicisiyle köfte, sosis, salam, nuget, burger ve ızgara ifadelerine izin verir. Bu izin bütün hayvansal gıda adlarına genellenemez.

## Dayanaklar

### Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu · Madde 12.6 · PDF s. 13

Kaynak: https://gidamevzuati.com/mevzuat/204259

> Vejetaryen ve vegan tüketicilere yönelik gıdaların adı ve markası dâhil olmak üzere
> etiketinde et ve et ürünlerine ait gıda adları kullanılamaz.

### Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu · Madde 12.7 · PDF s. 13

Kaynak: https://gidamevzuati.com/mevzuat/204259

> Vejetaryen ve vegan tüketicilere yönelik gıdaların adlandırılmasında,
> bitkisel/vegan/vejetaryen ifadelerine ilave olarak köfte, sosis, salam, nuget, burger, ızgara vb.
> ifadeler/ürüne ait görseller kullanılabilir. (Ör; ürüne ait burger şekli, köfte şekli, nuget şekli
> vb.)
